De ce ai card cu cifrele în relief, de credit sau debit. Care este diferența dintre cel ”normal” și cel embosat
Cu siguranță, ai observat o diferență între cardurile tale bancare, făcând referire la aspectul lor fizic. Află de ce un card are cifrele în relief, în timp ce alte carduri nu.
Atunci când ai mers la bancă să îți reînnoiești cardul, ai fost întrebat dacă dorești un card embosat sau unul neembosat. Angajații băncii ți-au recomandat unul emobsat, acesta fiind cel care are literele și cifrele scrise în relief, însă puțini știu care este avantajul unui astfel de card.
Îți prezentăm în rândurile de mai jos diferența dintre cele două tipuri de carduri, dar și care sunt avantajele unui card embosat. În funcție de terminalele la care pot fi folosite, cardurile pot fi de două feluri, cele prezentate mai sus.
Astfel, cardul embosat reprezintă produsul care are caracterele de ep card în relief. Acesta poate fi utilizat atât în cadrul tranzacțiilor care au loc într-un mediu electronic, cât și într-un cadru manual sau mecanic la imprinter, cu sau fără cererea de autorizare necesară din partea băncii emitente a cardului.
Motivul pentru care un card are cifrele în relief
Informația care apare tipărită pe card apare în relief pentru a putea permite imprimantelor ca, prin presare, să fie copiată pe chitanța eliberată de comerciant de către cumpărătorul titular al cardului. Pe de altă parte cardurile neembosate sunt produse prin imprimarea sau gravarea caracterelor pe card.
Aceste tipuri de carduri pot fi utilizate în tranzacțiile care au loc doar în mediile electronice cum ar fi POS sau bancomat, cu cerere de autorizare prealabilă din partea băncii emitente a cardului. Astfel, cardurile neembosate pot fi utilizate numai în mediul electronic.
De cele mai multe ori, angajații unei bănci îți vor prezenta cardul emobsat pe motiv că acestea sunt poziționate pe o scară superioară în ofertele de monetică, astfel că acesta prezintă mai multe beneficii, dar și elemente de securitate în plus, față de celălalt.
Cardurile embosate pot fi utilizate în cadrul tranzacțiilor de pe internet sau prin comandă poștală, telefon sau fax pe baza codului de securitate din trei cifre care se regăsește pe spatele cardului, de obicei lângă spațiul destinat semnăturii, fiind vorba despre codul CVC2 sau CVV2.
De asemenea, cardurile embosate pot oferi un pachet mai variat de servicii de asistență dar și asigurări în timpul călătoriilor peste hotare, în funcție de banca emitentă a cardului. Activarea acestor servicii de asistență și asigurare are loc la utilizarea cardului în momentul achitării parțiale sau integrale a cheltuielilor de cazare și călătorie.